Recentelijk hebben wij onze bedrijfswebsite voorzien van een flinke onderhoudsbeurt voor wat betreft de snelheid en performance. Wij hebben hier gebruik gemaakt van GTMetrix die op haar beurt weer gebruik maakt van Google Pagespeed Insights en YSlow. Naar onze mening levert dit het beste en het meest overzichtelijke resultaat op, waarmee u doelgericht aan de slag kunt gaan om uw website te verbeteren. In deze blog leggen wij uit wat wij allemaal hebben gedaan om onze pagespeed ca. 4 seconden te laten dalen en andere factoren positief te laten stijgen.
Snelheidsoptimalisatie, wat is dat?
Alvorens het uitleggen van de door ons toegepaste technieken en tools is het wellicht handig om eerst even kort toe te lichten wat snelheidsoptimalisatie globaal inhoudt. Snelheidsoptimalisatie is het verbeteren van bepaalde factoren die de laadtijd (en performance) van uw website beïnvloeden. Deze factoren variëren van simpele dingen zoals het comprimeren van uw afbeeldingen tot het verkleinen van het aantal requests en alles wat daar tussen zit. Duizenden factoren mogelijk dus, maar hoe bepaalt u welke factoren u moet aanpakken?
Stap 1: in kaart brengen van de verbeterpunten
Voor het in kaart brengen van de verbeterpunten van onze website hebben wij dankbaar gebruik gemaakt van GTMetrix. GTMetrix geeft heel duidelijk aan, gerangschikt op prioriteit, wat er zo snel mogelijk aan uw website veranderd moet worden, maar ook wat er goed gaat. Zo’n overzicht zag er bij onze website (na het eerste deel van de optimalisatie) zo uit. U kunt in de tabbladen kiezen welke bron u wilt gebruiken. Wij adviseren om eerst met de verbeterpunten van PageSpeed (van Google) aan de slag te gaan en dan eventueel nog te kijken naar de punten van YSlow.
Stap 2: het aanpakken van de verbeterpunten
Uit het rapport van GTMetrix komen bij ons duidelijke verbeterpunten naar voren. Zo moeten wij nog kijken naar de permanente redirects van onze oude website naar onze nieuwe website, want als wij GTMetrix moeten geloven (en dat doen we) is dat niet goed voor uw SEO. Zoals u kunt zien komt er een vrij gedetailleerde beschrijving uitrollen met de verbeterpunten. Daarnaast kan de page size (hoeveel MB je pagina ‘weegt’ ook nog veel beter en moet de Page Load Time (laadtijd website) zeker nog één seconde omlaag. Daarnaast kan het aantal requests ook nog gereduceerd worden. Voor ons is er dus werk aan de winkel, maar waarschijnlijk voor u ook ;). Als u voor het eerst begint met WordPress Snelheidsoptimalisatie of net bent begonnen komen er standaard een aantal dingen uit die echt verbeterd moeten worden. De praktijk leert dat er met name naar Caching moet worden gekeken, het optimaliseren van afbeeldingen en het optimaliseren van JavaScript, CSS & HTML scripts. Wij kunnen het begrijpen als dit voor u moeilijk klinkt, maar wij hebben een rijtje met plugins opgesteld die het werk voor u doen.
Caching
Voor de caching gebruiken wij WP Super Cache. Deze plugin maakt van uw pagina’s statische HTML-bestanden, waardoor deze veel sneller kunnen worden geladen. Een veel genoemde oplossing is ook W3 Total Cache, maar het nadeel van deze plugin is dat het veel tijd en opzoekwerk kost om deze goed in te stellen. Voor ons pakt de oplossing WP Super Cache in combinatie met Redis caching van onze hoster Vimexx, goed uit. Redis maakt een aparte database aan, waar veelgevraagde data in wordt opgeslagen. Dit zorgt voor een ontzettende snelheidswinst.
Afbeeldingoptimalisatie
Voor het optimaliseren en comprimeren van de afbeeldingen gebruiken wij de plugin EWWW Image Optimizer. Deze plugin comprimeert je afbeeldingen, waardoor er wordt bespaard op het aantal MB’s (of KB’s). Daarnaast werkt het schalen van afbeeldingen in WordPress zelf ook ontzettend goed om een afbeelding lichter te maken.
Kleiner maken van CSS & JavaScript
Voor het kleiner maken van CSS & JavaScript bestanden maken wij gebruik van de plugin Autoptimize. Deze plugin verkleint het aantal bestanden door CSS & JavaScript in de HTML te voegen en verwijdert overbodige bestanden. Een echte musthave dus!
Stap 3: het controleren van de verbeterpunten
Na het verbeteren van de punten die uit de testen kwamen rollen, is het natuurlijk altijd een spannend moment of uw website er daadwerkelijk op vooruit is gegaan. Gelukkig kunt u de test gewoon nog een keer doen! U ziet direct wat verbeterd is, maar ook als u een paar dingen bent vergeten, geeft GTMetrix dit netjes aan. U kunt het zo gek maken als u wilt, U kunt net zolang doorgaan totdat u tevreden bent. Wij streven altijd naar een laadtijd van onder de 4 seconden en voor ons is het maximale aantal requests 40 bij het optimaliseren van websites voor klanten. Daarnaast brengen wij bij klanten de pagegrootte altijd terug tot onder de 1,5MB. Zoals u kunt zien, moeten wij hier bij onze website nog aan werken. Werk aan de winkel voor ons dus ;-)!
Conclusie
Google PageSpeed is dus ontzettend belangrijk voor een goede ranking. Maar, niet alleen Google vindt het fijn, u maakt toch uw website voor uw bezoekers? Willen uw bezoekers lang wachten op de informatie die uw website levert? Het antwoord is erg simpel: nee! Het is dus ontzettend belangrijk dat uw PageSpeed-optimalisatie in orde is. Mocht u naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben of mocht u de PageSpeed-optimalisatie aan ons willen uitbesteden, kunt u ons altijd vrijblijvend een berichtje sturen.
Recente reacties